Fietsklas voor jongeren

Voor vele stadsjongeren is de publieke ruimte een vertrouwde omgeving maar helaas met weinig nuttige faciliteiten op hun maat. Velen van hen wachten op een veilige en vooral vrolijke plek waar ze zichzelf leren worden. De eerste stappen darnaartoe zijn dan eerder verlegen en vorozichtig. Als we met El Laboristo een uitnodigende school willen zijn, dan zullen we onze muren zo laag mogelijk moeten optrekken. De vzw probeert daarom zo dicht mogelijk bij deze stadsjongeren haar activiteiten te plannen en uit te bouwen.

Principes als regelmaat en zichtbaarheid helpen om de nieuwsgierigheid van hen aan te wakkeren. We doen zelf vóór wat we van hen verwachten en laten hen zo zachtjes aan mee doen met het Desperate Bikes-project. Dit open fietsatelier gebeurt iedere woensdag van 14 tot 17u in de Meubelfabriek. Hier gebruiken weesfietsen en fietswrakken als studiemateriaal om meer te weten te komen over fietstechniek. Ze vinden hier een uitgerust atelier, veel werkruimte en gereedschap en vooral gemotiveerde schoolmakers die hen kunenn helpen als ze vast zitten.


De fietsklas is geheel vrijblijvend. De jongeren kunnen zich er op hun eigen tempo leren inwerken zonder te moeten doorstromen of attesten te behalen. Kapotte fietsen zijn er immers in overvloed. De jongeren kiezen dus helemaal zelf hoe vaak en hoe lang ze hier willen fietsleren. Het is voldoende om bezig te zijn als je beseft dat een afgewerkte fiets ook al heel wat voldoening oplevert. Het resultaat van al dat studiewerk etaleren we iedere woensdag om 17u op onze kleine fietsmarkt. En de verkoop hiervan levert een stukje inkomsten op om onze jongerenwerking ongeveer rendabel en dus duurzaam te laten voortbestaan.